Blog

Sztereotípiák a szépségről: ki számít szépnek?

 

   Kutatások bizonyítják, hogy a szépnek vélt embereket hajlamosak vagyunk pozitív tulajdonságokkal felruházni, vonzóbbnak, egészségesebbnek, intellingensebbnek tartani. Ha tudat alatt is, de többek közt ezért vásároljuk gyakrabban az általunk szépnek tartott emberek reklámozta termékeket. De ki számít szépnek?

 

   Az általános válasz szerint az számít szépnek, aki fiatal, magas, vékony, férfiak esetében izmos, szimmetrikus arcú és életének bármelyik napján tökéletes a bőre és mosolya. Bár a divatvilág egyre inkább az általános szépségideáltól eltérő, különlegesebb egyéniségeket keresi és igyekszik sokszínűbben, őszintén bemutatni az embereket, a médiában javarészt az általános sztereotípiákra építve ábrázolják az embereket. Vagyis olyan mesterséges képet látunk, olyan hamis képnek akarunk megfelelni, amely valójában nem létezik.

 

   Gyakran találozok azzal a problémával, hogy bár szeretnének, sokan nem mernek a kamera elé állni és bevállalni egy fotózást, mert a modellekhez hasonlítják és nem tartják elég szépnek magukat. Pedig a szépség valójában teljesen szubjektív és a külső mellett belső tulajdonságok is befolyásolják a megítélését.

 

 

   Gondoltad volna, hogy a világ legszebb női közt emlegetett Candice Swanepoel-t, Cindy Crawford-ot és Rosie Huntington-Whiteley-t is csúfolták a kinézetük miatt, mielőtt elkezdtek volna modellkedni? Ebből is láthatod, hogy sosem lesz olyan ember a világon, aki mindenki szemében szép lesz. Az a legcélszerűbb, ha valaki saját magának akar megfelelni, hiszen a magabiztos nő a legszebb nő. A belülről áradó szépség vagy annak hiánya bizony sokszor felülírhatja a külső megjelenést. Például hiába számít gyönyörűnek az általános ideál szerint az adott modell, ha nincs önbizalma és nincsenek meg a divatszakmához elvárt személyiségjegyei. Sokkal vonzóbb tud lenni egy olyan nő, aki lehet, hogy kilóg a sztereotípiákból, de magabiztosan, kirobbanó energiával pózol a kamera előtt.

 

   Tehát nem csupán a genetikád határozza meg azt, hogy mennyire vagy szép, inkább az, hogy hogyan érzed magad a bőrödben és hogyan tudod a legjobbat kihozni magadból anélkül, hogy másokkal versenyeznél. Garantálom, hogy egy profi fotózás dobni fog az önbizalmadon, a végeredményt látva pedig rá fogsz jönni, tényleg gyönyörű vagy.

 

   Egy olyan üzenettel inspirálnám azokat, akik nem mernek fotózásra jelentkezni, amelyet az 51 éves szupermodell és fotóművész, Helena Christensen nyilatkozott a témában:

"Minden egyes nő a maga módján ragyog - ahány ember, annyi kifinomult arcvonás és csinos testalkat. Számomra az a gyönyörű, aki hű marad önmagához, aki magabiztos és aki meg tud nevettetni."



Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.