Blog

Modellkedés pro és kontra: Mit jelent modellnek lenni?

   Általában minden felkapott foglalkozásra igaz, hogy valójában nem olyan csillogóan tökéletes, mint ahogyan kívülről látszik, hiszen sokkal több minden történik a háttérben, mint azt gondolnánk. Így van ez a modellkedéssel is, aminek megvannak az előnyei, ugyanakkor komoly lemondásokkal is jár. Ha csak néhány párhuzamot nézünk egy hagyományos munkahellyel, a modellkedésnél sem derül ki az első fotózáson, hogy sikeres leszel-e ezen a pályán, ugyanúgy, ahogy egy iskola első óráján sem tudod eldönteni, hogy biztosan neked való-e az adott szakma. Egy 8 órás irodai munkához viszonyítva a modellkedés ugyan jobban fizet, de teljesen kiszámíthatatlan az időbeosztása. Ha nem tudod eldönteni, hogy valóban érdekel-e a modellkedés, segítek a jó és rossz oldalak mérleglésében, kezdjük is először a jó hírekkel.

 

Milyen előnyökkel jár a modellkedés?


   Ha olyan típus vagy, aki jól be tud illeszkedni bárhova és mindenkivel hamar megtalálja a közös hangot, munka és magánélet szempontjából is remek kapcsolatrendszerre tehetsz szert. Modellként útjaid során a világ minden pontjáról találkozhatsz rengeteg érdekes, különböző háttérrel rendelkező és tehetséges, akár világhírű emberrel, aki segít formálni a látásmódodat és akár abban is hasznodra lehet, hogy a jövőben kitaláld, mihez szeretnél kezdeni a modellkedés mellett vagy után. Sok barátot is szerezhetsz a munkád során, hiszen modellként senki más nem fog úgy megérteni, mint egy másik modell. Ez a munka folyamatos tanulás másoktól és önmagadról. Ráadásul ha megfelelő anyaügynökséget választasz, kapsz egy második családot is, akihez bármikor fordulhatsz.

 

   Most ugyan nehezebb az utazás kérdése, viszont normál esetben a Föld legszebb helyeire juthatsz el, oda, ahova valószínűleg egyébként soha nem lenne lehetőséged. Az első utazások általában Ázsiába vezetnek, majd Európa divatfővárosaiba, a végső cél pedig New York. Persze lehet ügynökséged Görögországtól kezdve Argentínán át egészen Ausztráliáig, ahol csodás hónapokat tölthetsz el. Ha elég ügyes vagy, útközben bezsebelhetsz olyan direkt munkákat is, amik miatt pár napra kiugorhatsz Izlandra vagy Korzikára úgy, hogy az utazási és szállási költségeidet a kliens fizeti. Arról nem is beszélve, hogy megannyi kultúrát ismerhetsz meg és hogy az utazás mekkora lehetőség az angol nyelvtudásod tökélyre fejlesztésére.

 

 Ha elég kitartóan dolgozol, tehetséges vagy, jól építesz kapcsolatokat és helyén kezeled a pénzügyeidet, az is előfordulhat, hogy meg tudod alapozni anyagilag a jövődet. Akiknek igazán beindul a modelledés, megtehetik, hogy már fiatalon félretegyenek például az egyetemre, akár még egy saját lakásba is befektessenek. Bár a modellkedés azon ritka szakmák közé tartozik, ahol a nők jobban keresnek, mint férfi társaik, fontos tudni, hogy ezek az álom összegek nem egyik napról a másikra kerülnek a bankszámláikra.

 

   A modellkedés segít fejleszteni az önbizalmadat. Több topmodell elárulta már, hogy akkor érezte magát először szépnek, amikor egy modellügynökségtől ilyen visszajelzést kapott. A legtöbb magas és vékony lányt csúfolják az iskolában, a modellkedéshez ezek viszont értékes adottságok. Modellként tulajdonképpen rá leszel kényszerítve, hogy folyamatosan a külsőddel foglalkozz, a tükörben és a fotókon nézegesd magad, hogy fejlődni tudj, ami egyben remek módja az önelfogadásnak is, pláne ha mindenhonnan bókokat hallasz.

 

   Erről kevésébé szeretnek beszélni az emberek, de bizony a modellkedéssel sikerülhet kitörnöd egy párszáz fős településről is, ahol lehet, hogy nem lenne jövőképed. A szépség nem Budapesten koncentrálódik, ezért ne tartson vissza az álmaid megvalósításában, ha vidéken élsz. A szupermodell, Natalia Vodianova például nagyon szegény családból származik, amikor leszólították, gyümölcsöt árult a piacon. A Victoria’s Secret egyik legismertebb arca, Candice Swanepoel pedig egy dél-afrikai kis tejgazdaságban nőtt fel, ahonnan 16 évesen jutott el Európába. Persze nem mindenkinek azonos a háttere, az viszont biztos, hogy a modellkedés abban is tud segíteni, hogy a családodat támogasd és abban is, ha egyáltalán nem jó a viszonyod a családoddal.

 

   Minden modell valahol egy előadóművész, bele kell élniük magukat változatos karakterekbe, előadni különböző szerepeket és persze el kell tudni adniuk magukat a kliensnek. A modellkedés ezért rengeteg ajtót nyithat meg előtted, ha valóban jó vagy a fent említett kapcsolatépítésben. Egyáltalán nem ritka, hogy modellek filmes szerepeket kapnak, majd válnak színészekké, de ugyanúgy kerülnek ki fotósok, sminkesek, divatszerkesztők és újságírók is a modellek soraiból vagy nyitottak saját ügynökséget, casting céget.
Manapság már a modellek munkáinál is sokat számít a követők száma, az online modellkönyvüknél pedig már mutat egy link az Instagram profiljukra. Ha kihasználod ezt a lehetőséget, a modellkedéssel akár a saját márkádat is fel tudod építeni a közösségi oldalakon, ami nem lesz más mint a saját neved. Ha sikerül befutnod és komolyabb sikereket érsz el, rengeteg ember fog rajongani érted, tulajdonképpen egy saját kis közösséget kapsz. A fiatal lányok felnézhetnek majd rád, akiknek megfelelő példát mutathatsz. Nem mellesleg felfigyelhetnek rád a nagy divatházak és plusz pénzkereseti lehetőségre is szert tehetsz.

 

Milyen hátrányai vannak a modellkedésnek és milyen lemondásokkal jár?

 

   Tény, hogy a modellkedés során hamarabb fel kell nőnöd, amit nem mindenki él meg jó lehetőségként. Például már fiatalon meg kell tanulnod kommunikálni a stábbal, akik sokkal idősebbek és tapasztaltabbak nálad. Korán szembesülsz azzal, hogy mekkora a verseny, sokszor mekkora a nyomás és mennyire az utolsó percben derül ki minden. A modellkedés nem egyszerű, főleg a legelején, amikor először utazol egyedül egy idegen országba, ahol magadról kell gondoskodnod, ugyanakkor nagyon jól fejleszti a képességeidet és önállóságra tanít.

 

   A modellkedéshez kifejezetten türelmesnek kell lenni, mert a legtöbb idő várakozással telik és itt nem csak a sminkben ülésről és a végtelen casting sorokról van szó. Hosszú ideig tart, amíg valakiből modell válik és lehet, hogy az első években nem igazán keres pénzt. Ha eljutsz az első külföldi utadig, sorsfordító lesz, ekkor ugyanis élesben tudod meg, hogy tényleg akarsz-e ezzel foglalkozni. Ezután derül ki az európai ügynökségek és casting directorok visszajelzése alapján, hogy mekkora eséllyel indulsz a szakmában. Lesznek olyan időszakok is, amikor semmi, de tényleg semmi nem fog történni, akár hónapokig sem, legyen az akár a felkészülési időszak alatt vagy akkor, amikor folyamatosan castingokra jársz. Ebből adódik, hogy az is nagyon fontos a modellek életében, hogy helyén tudják kezelni a folyamatos visszautasítást, megtanulják azt, hogy semmit se vegyenek magukra.

 

   Az előző pontból adódik, hogy a modelleknek állandó készültségben kell lenniük. Fel kell készülni a váratlan helyzetekre, és akkor is lelkesnek maradni, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt elképzelték. Egy modellnek mindig a legjobb formáját kell hoznia, hiszen bármikor lefotózhatják, ezért olyan szinten kell karbantartani a testüket, bőrüket, hajukat és persze lelküket, hogy bármikor munkára kész állapotban legyenek. Modellként nagyon nehéz programokat szervezni, mivel lehet, hogy 2 hónap csend után azt mondják reggel, hogy este már egy másik országban kell lenned.

 

   A gyönyörű képeken ugyan nem látszik, de a modellkedés az egyik legmagányosabb szakma. Egyedül utazol a világban és minden ország, ahol eltöltesz pár napot vagy akár hónapot egy újrakezdés és lehet, hogy soha többet nem fogsz találkozni azokkal, akikkel addig körbevetted magad. Nem mindenkinek könnyű így baráti környezetet kialakítani főleg, hogy senki sem beszél magyarul. És persze az is sokakat megvisel, hogy folyamatosan távol vannak a családjuktól, barátaiktól és bizonyos országban még a megszokott ételektől is, ezért a modellkedés már fiatalon megköveteli az érzelmi érettséget is.

 

   A modellkedés legsötétebb oldala pedig a kevésbé rendes emberekkel kezdődik, például ha nem megfelelő anyaügynökséget választasz. Ebben az esetben előfordulhat, hogy kihasználnak, rengeteg pénzt kifizetsz és semmilyen menedzsmentet nem kapsz cserébe vagy nem arra használják fel a képeidet, mint amiről szó volt, esetleg olyan szerződést iratnak veled alá, amit nem nézethetsz meg senkivel. Sajnos általában, mikor már rájössz, hogy hibát követtél el, ki kell fizetned a kötbért vagy pert akasztanak a nyakadba. Az ilyen esetek elkerülésére ajánlom, hogy kizárólag megbízható ügynökségekhez küldd be a jelentkezésedet, olyanokhoz, akiknek a modelljeit a munkáim közt is megtalálod.

 

Bodogán Sándor

 

Fotó

Modell: Kováts Barbara / Visage Models Hungary

MUA: Rajó Zita

Fotós: Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.