Blog

5 tévhit a modellkedésről

   Hazánkban sajnos még mindig sokan gondolják úgy, hogy a modellkedés nem igazi munka, hogy a modellek azért vékonyak, mert nem esznek rendesen vagy azonosítják olyan negatív történetekkel a szakmát, ami vagy nem általános vagy nem is igaz.

   A rosszindulatú gondolatokat mellőzve inkább olyan tévhiteket szeretnék tisztázni, amiknél valóban előfordulhat, hogy nem egyértelmű egy divatszakmán kívül dolgozó ember számára.


"A legegyszerűbb munka, csak szépnek kell lenni hozzá."

   Ha így volna, nem lenne szükség ügynökségekre sem, mert mindenki szupermodell lehetne. Valóban 2 perc, mire végigmegy egy modell a kifutón, de a járását valószínűleg tini kora óta tökéletesíti. Egy divatanyag 6 képe mögött legalább 8 óra munka van és évek modellkönyv építése, míg egy 2 perces reklám minimum napi 12 óra forgatással és számos castinggal jár. Azt is kevesen tudják, hogy télen a nyári, nyáron pedig a téli kollekciót fotózzák be a divatházak, időjárási viszonyoktól teljesen függetlenül.

   Modellként továbbá nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni. Például benne lenni az alsó és felső magassághatárban, nőként tartani a maximum 90 cm-es csípőméretet, de nem lehet szemöldököt sem szedni, hajat festeni, bulizni járni és állandóan készenlétben kell lenni, hiszen a divatszakmában minden az utolsó percben dől el. Ebből adódik, hogy számos belső elvásárnak is meg kell felelni, például alázatosnak és kitartónak lenni, elviselni az állandó egyedüllétet és a sorozatos visszautasítást. Ezekkel a belső tulajdonságokkal hamarosan egy külön bejegyzésben fogok foglalkozni. A lényeg, hogy ahogyan senkinek a világon, a modelleknek sem esik csak úgy az ölükbe a siker és a csillogás.


"Csak az lehet modell, akire rátalál egy modellügynökség."

   Vannak csodálatos történetek, amikor a már befutott topmodellről kiderül, hogy a metróban vagy a piacon, esetleg plázában szólították le. Érdemes tudni azonban, hogy azokból a modellekből sokkal több van, akik saját maguktól jelentkeztek, küldtek be a fotóikat a legjobb ügynökségekhez. Nyilván ebben az esetben is kell, hogy a jelentkezés alapján felfedezzenek, viszont te is bármikor megteheted az első lépést. Nem érdemes arra várni, hogy majd egyszer felfedeznek, mert a legmenőbb ügynökség sem vehet észre mindenkit Instagramon. Ha biztonytalan vagy, azt tanácsolom, hogy próbáld ki magad egy fotózáson, ami alapján kiderül, hogy valóban tetszene-e neked ez a szakma. Ha bejött, már rögtön tudsz a profi képekkel jelentkezni, segíteni is tudok, hogy melyik ügynökségekhez érdemes. Ha mégsem tetszik, akkor is örök élmény marad maga a fotózás, a képekre pedig mindig büszke lehetsz.


"Minden modell gazdag és luxusban él."

   Természetesen, ha valaki eleve olyan családba születik. Egyéb esetben bizony idegen országokban kell idegen nyelven próbálkoznod, sokszor szerény körülmények közt élni hónapokig több ismeretlen lánnyal megosztva a modellszállást és az is lehet, hogy eltelik 1-2 év is, mire megkapod az első igazi keresetedet. A modellé válás eleve egy nagyon hosszú folyamat, pontosan ezért ajánlom, hogy érdemes minél fiatalabb korban jelentkezni. Modellként akkor lehet igazán jól keresni, ha már minden fontos divatfővárosban (Párizs, Milánó, London és New York) van ügynökséged és a balanszodon több lesz a bevétel mint a rád fordított kiadás. Tény, hogy a modellkedés jobban fizet, mint egy átlag munkahely, főleg a nők számára, viszont teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor választanak ki. Azt is fontos tudni, hogy a világ legjobban kereső modelljeinek listáján olyanok szerepelnek, akik legalább 8-10 éve vannak a szakmában.


"A szupermodellek mind modellnek születtek."

   Egyrészt a fent említett leszólítós történetekből kiderül, hogy ez nincs így, másrészt általában a fiatal lányoknak fogalmuk sincs mekkora lehetőség rejlik bennük. A legtöbb modellkedésre alkalmas vékony, magas lányt csúfolják az iskolában az átlagtól eltérő kinézete miatt, így eszükbe sem jut például, hogy a divatszakmában sikeresek lehetnének. Senki sem születik tökéletes bőrrel, hajjal, szemöldökkel és alakkal, úgy hogy mindent tud az egészséges életmódról, csodálatosan pózol, magabiztosan jár magassarkúban, hibátlanul kommunikál és kifinomult a stílusérzéke. Ez mind mind hosszú évek munkája egy profi ügynökségnél, megfelelő háttér- és kapcsolatrendszerrel. Arról nem is beszélve, hogy mennyire fontos a szülői támogatás, ami sajnos nem minden esetben valósul meg, így maga a modellkedés sem.


"A modellek részt vesznek a munkák során a döntéshozatalban is."

   A modelleket nem a fotósok vagy a kliensek keresik fel, minden az ügynökségeken keresztül zajlik. Általában magának a fotósnak sincs beleszólása, hogy egy kampány során kit fog fotózni, mivel ez a kreatív vezető és a casting director közt dől el. A modell pedig azért van ott a fotózáson, hogy a megrendelő és a fotós elképzelését megfelelően közvetítse majd a vásárlók felé. Egy csapat tagjaként működik, egyáltalán nem arról van szó, hogy mindenki miatta van ott. Munkák során sosem tehet megjegyzést a sminkre vagy a stylingra, akkor sem ha nagyon távol áll a saját stílusától vagy úgy érzi, egyáltalán nem néz ki jól benne. Így tehát az sem igaz, hogy a modellek választják ki a ruháikat, ahogy az sem, hogy a fotózás végén megkapják őket ingyen.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.