Blog

Tesztfotózás: Miről szól és miért van rá szükség?

   Ha a teljes weboldalon keresnénk a leggyakrabban használt kifejezést, a tesztfotózás biztosan elsők közt lenne, például találsz is egy teszt fotó fület az eddigi munkáim közt. Első hallásra úgy tűnhet, mintha ilyenkor a modell képességeit tesztelnénk le, ami valahol igaz is, ám egy összetettebb folyamatról van szó.

 

   A tesztfotózás legtöbbször modellügynökségek megbízására készül és persze vannak freelancer modellek is, akik saját magukat menedzselik. Amennyiben nem modellkönyv frissítés a cél, például egy hosszabb kihagyás vagy frizuraváltás után, a teszt fotók mindig a modellkarrier legelső lépcsőjének számítanak, az első feladatnak, amelyen a modellnek helyt kell állnia. Gyakran a modellügynökségek az első teszt fotók alapján döntik el, hogy szerződtetni akarják-e az adott modellt, ezért is számít plusz pontnak, ha eleve már elkészült, profi képekkel érkezel a személyes találkozóra. Persze csak olyan fotóssal érdemes fotósorozatot készíttetni, akivel együtt dolgoznak az ügynökségek.

 

   A stáb többi tagjával ellentétben a modell számára a teszt nem számít “igazi” munkának, inkább tanulási lehetőségnek, egyfajta felkészülésnek, gyakorlásnak a későbbi megbízásaira, amihez természetesen nélkülözhetetlenek is lesznek a változatos és folyamatosan frissülő képek és a mögöttük rejlő fotósok tudása. A teszt fotókra ugyanis azért van szükség, hogy a leendő modell felkerülhessen az anyaügynöksége weboldalára, pontosabban az ott található online modellkönyvébe, ami által már klienseknek, külföldi ügynökségeknek is meg tudják mutatni. Ezek hiányában csupán az ügynökségen készített smink nélküli, meghatározott pózokat felvonultató polaroidokon keresztül tudják ajánlani a modellt. Érdemes tudni, hogy egy modellkönyv sosincs kész, mindig a modell aktuális kinézetét és képességeit kell reprezentálnia, ezért a legelső tesztfotózásnál nem áll meg az első lépcső sem. Legalább 3-4 ilyen tesztfotózásra van szükség ahhoz, hogy a modell felkerülhessen a weboldalra és elég gyakorlott legyen egy kisebb munkához is akár. Kezdetben a cél, hogy több fotós, sminkes és stylist a saját, rá jellemző stílusában mutassa be azt, hogy mennyire alakítható és hogyan tud pózolni az adott modell. Valójában arról van szó, hogy minél több fotózáson vesz részt egy modell, annál több tapasztalata lesz és minél több oldalát tudja bemutatni, annál jobban tudnak majd azonosulni vele a kliensek a saját elképzeléseik szerint.

 

   Hogy magukról a képekről is essen szó, egy klasszikus tesztfotózás általában stúdióban készül, egyszínű háttérrel, a képek közt pedig teljes- és félalakos, valamint beauty fotók is kell hogy legyenek az ügynökség elvárásai szerint. Mivel a modell bemutatása a cél, ilyenkor a saját ruháit is felhasználjuk, smink terén pedig ha van is 2-3 változat, nagyon fontos a természetes arcbőr és haj bemutatása.

 

   Bár nem divatanyagról van szó, nem szabad összetéveszteni a tesztfotózást a TFCD fotózással, ami inkább saját projektek és kezdő fotósok esetében jellemző. A TFCD (Time for CD, ma már csak TFP- Time For Pictures) esetében ugyanis nincs megrendelő, az egész stáb, beleértve a fotóst is, ingyen dolgozik portfólióbővítés céljából, így gyakorlatilag képekkel fizetnek egymásnak a közösen kitalált munkáért cserébe, ami lehet sokkal kreatívabb, extrémebb egy hagyományos tesztfotózásnál.

 

Amire (leendő) modellként nagyon figyelj, hogy ha modellügynökségen keresztül érkezel fotózásra, sosem neked kell fizetned, hiszen egy profi modellügynökség meg fogja előlegezni a felépítésedhez szükséges kiadásokat. Amennyiben olyan ügynökséggel lépsz kapcsolatba, aki pénzt kér tőled modellként bármire, kezdhetsz gyanakodni, hogy nem a megfelelő helyen jársz.

 

Bodogán Sándor

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.