Blog

Mi kell ahhoz, hogy férfi modell lehess?

   Kevesebb szó esik róluk, pedig a ’80-as évek óta egyre sikeresebb férfi szupermodellek lettek divatházak ikonjai és a legnagyobb kifutók sztárjai. Az olyan tehetségek, mint David Gandy, Sean O’Pry és Tyson Beckford saját sikereikkel taposták ki az utat és nyitottak számos új lehetőséget a következő generációk férfi modelljei előtt. Jó néhány ügynökség foglalkozik a női modellek mellett férfi divízióval is, illetve már vannak kifejezetten csak férfiakra szakosodott ügynökségek is a divatfővárosokban. A női modellekhez hasonlóan természetesen férfi modellként is meg kell felelned külső és belső elvásároknak egyaránt.

 

   Ha a férfii divatmodellkedés érdekel, a magasságra és ruhaméretre vonatkozóan vannak elvárások, de korántsem annyira szigorúak, mint a nők esetében. Fontos a magas, nyúlánk testalkat, hosszú lábakkal, centiben mérve férfi divatmodellként az alsó magassághatár 186-188, a felső pedig 190-192 cm. Konfekcióméretet tekintve a 48 és 50-es közti méret az ideális.

 

   Korántsem igaz, hogy kizárólag csak az atlétikus, kigyúrt tesalkatot részesítik előnyben a divatházak, sőt, ha valaki “túlgyúrt”, az a ruhák méretezése miatt egyenesen hátránynak számít. Ma már a soványabb, szálkás, igazán izmos, sőt nőies és átlagos testalkatnak is van sikere a divatiparban, persze ha az egyedi karakterrel és megfelelő személyiséggel párosul. Ez persze városonként és tervezőnként eltérhet, Milánóban például az izmosabb férfi modellek dolgoznak jól, míg Londonban a sovány és szálkás modelleket favorizálják, a Gucci pedig egyenesen a “street castingot” részesíti előnyben, tehát az utca emberét keresi különlegesebb vonásokkal. A tökéletes szépség helyett az egyediséget, a laza személyiséget és a kevésbé kisportolt testalkatot az orosz-amerikai férfi modell ikon, Yuri Pleskun hozta divatba a 2010 környékén, akiért többek közt a Calvin Klein és Marc Jacobs divatház is rajong.

 

   Fontos tudni továbbá, hogy amíg a nőknél csak most kezdenek elfogadottabbak lenni a tetoválások, addig egy férfi modellnél egyáltalán nem számítanak hátránynak, sőt. Természetesen a férfi modelleknél is létezik a Top 50-es listázás, ezen a listán pedig szerepel például David Alexander Flinn, aki nyaktól bokáig ki van varrva.

 

   Míg női modellként 13-16 éves korban érdemes elkezdeni a modellkedést, addig a férfiaknál 16-18 közt van az ideális kezdési kor, de sokkal többen kezdik 18 éves koruk felett, mint a nők esetében. A karrierjük elején a férfiaktól gyakran elvárják, hogy fiatalabbnak nézzenek ki, ami megoldható annyival, hogy a castingokra általában megborotválkozva érkeznek. Persze ez az adott munkától is függ.

 

   A férfi modellek esetében is igaz, hogy ha rendelkezel profi fotókkal, könnyebben hívod fel magadra az ügynökségek figyelmét és magát a karrieredet is könnyeben tudod elkezdeni, hiszen minőségi képekkel már ajánlhatnak is munkákra vagy további fotózásokra. Az általam ajánlott modellügynökségek közt is akad számos megbízható ügynökség, aki rendelkezik férfi divízióval is. Ilyenek például az Icon Models, The Diary Management és a Visage Models.

 

   A divatmodellkedés mellett persze a férfiaknál is létezik a reklám modell kategória is, vagyis a commercial vonal, ahol nem kell annyira szigorúan megfelelni a méreteknek. Reklám modellként a legfontosabb a karizmatikus személyiség, a magabiztosság és a színészi véna. A kifutós munkákkal ellentétben ehhez kommerzebb kinézet szükséges, amivel könnyebben tudnak azonosulni vásárlók, akiknek a termékeket el kell tudnod adni a munkáid során. Bármilyen korosztályban és testalkattal van lehetőség akár casting ügynökségekhez is regisztrálni, ahol szintén előnyt jelent egy profi fotósorozat, amellyel akár a főoldalra is felkerülhetsz. Ilyen ügynökség például az Art Models, akiknek az oldalán külön férfi reklám modell szekciót találsz.

 

   Végül, de nem utolsó sorban, a belső tulajdonságokat tekintve egy férfi modellnek is kitartónak, alázatosnak, rugalmasnak és szorgalmasnak kell lennie, állandó készenlétben. Emellett attól, hogy nem kötelező a kigyúrt testalkat, a rendszeres mozgás és egészséges életmód tartása ugyanúgy szükséges többek közt a bőr kiváló állapotának megtartásához és persze az állóképesség fejlesztéséhez.


A modellektől elvárt összes belső tulajdonságot ebben a bejegyzésben találod meg:

https://www.bodogansandor.hu/blog/ha-modellkedni-akarsz-nem-eleg-megfeleli-a-kulso-elvasaroknak/389

page_modul: blog
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.